2009. január 15., csütörtök

Főételek

Gombás ragú

Hozzávalók:Hozzávalók 4 személyre:

200 g gomba
200 g alma
200 g sárgarépa
100 g póréhagyma
100 g vöröshagyma
100 g zöldpaprika
100 g piros húsú paprika
30 g zabpehelyliszt
20 g olaj 1 gerezd fokhagyma
oregánó
bazsalikom
kakukkfű

Elkészítés:

A vöröshagymát finomra, a gombát, az almát a zöld és a piros paprikát kis kockákra, a sárgarépát és a póréhagymát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Az olajon a zúzott fokhagymával együtt néhány percig erős lángon hevítjük. Körülbelül 3 dl vízzel felöntjük és a fűszerekkel ízesítjük. A zabpehelylisztet egy kevés hideg vízzel simára keverjük és a ragut ezzel sűrítjük, ügyelve arra, nehogy a zöldség szétfőjön. Párolt barna rizs kiséretében tálaljuk.

Sajtos rizottó

Hozzávalók:
25 dkg rizs
2 ek. vaj
3 db kockasajt
1 db leveskocka
2 kisebb fej hagyma

petrezselyemzöld

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát a vajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett rízst, és fehéredésig keverjük. Közben 5 dl vízben feloldjuk a leveskockát, majd a rízsre öntjük. Gyenge tüzön kb. 20 percig hagyjuk főni. A sajtokat hosszában felvágjuk, és a rízshez keverjük. Együtt pároljuk, míg a sajt folyós lesz, majd mielőtt elzárnánk a gázt, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Spenótós penne

Hozzávalók kb 4-6 főre

1 zacskó bió teljeskiörlésű penne tészta
1 tasak spenót
4 dl főzőtejszín
1 evőkanál Graham liszt
oliva olaj
tengeri só
2 gerezd fokhagyma
trapista sajt ( ízlés szerint )
feta sajt ( ízlés szerint )
mozzarella ( ízlés szerint )
füstölt sajt ( ízlés szerint )

Elkészítése:

Penne tésztát megfőzzük majd egy tűzálló tálba beletesszük. Fokhagymát összetörjük kis olivát öntünk rá és ezt hozzákeverjük a tésztához. Feta sajtot összemorzsoljuk és megszórjuk vele a pennét. El lábosba pici olivát öntünk bele az 1 evőkanál lisztet ( picike rántás ) és hozzákeverjük a spenótunkat sózzuk és hagyjuk felforrni egyszer és hozzá keverjük a 4 dl tejszínt Ezt ráöntjük a penne tésztánkra , a tetejét megszórjuk a sajtokkal és a sütőbe tesszük míg ezek rápirulnak.
Héjában sűlt krumpli, lilahagyma, saj
Egyszerű gyorsan elkészíthető és nagyon finom! Krumplikat megmossom alufóliába becsavarom és beteszem a cserépkályhába ( ha nincs a sütő is megfelel erre a célra ) Ha megsült kirakom a akrumplikat egy nagy tálcára teszek hozzá sajtokat kis csíkokra szeletelve ( mozzarella, füstölt, trapista stb..) valamint sós lilahagymát!!!!
Fetasajtos paradicsom, olajbogyóval
Hozzávalók:
paradicsom
fetasajt
olajbogyó
Személyenként egy közepes paradicsomot megmosunk, és 3-4 részen bevagdossuk(függölegesen, mint a legyezőt), de úgy, hogy a paradicsom ne essen szét! A fetasajtot, és az olajbogyót vékony szeletekre/darabokra vágjuk, és ezt paradicsom bevagdosott részeibe dugdossuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése