2009. január 19., hétfő

Mit tegyünk a kenyérre ?

Zakuszka

Az Erdélyből származó zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, kenhetjük kenyérre, de sokan hazsnálják ételek izesítésére! Egy székelyföldi kirándulás során ettem ilyet előszőr. Boltban is megvásárolható ( tescoban a napokban láttam ) , de a házilag készített szerintem sokkal finomabb!

És íme a recept :

1 padlizsán
2 nagy pritaminpaprika (esetleg piros kaliforniai)
4-5 paradicsom (esetleg konzervből)
1 hagyma
olívaolaj

1 kiskanál cukor


A padlizsánt és a paprikákat pár helyen bevagdossuk , majd úgy ahogy vannak, egy tűzálló edénybe betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. fél óra múlva vegyük ki őket és várjuk meg, míg kihűlnek. A paprikákból húzzuk ki a csumájukat, a padlizsánnak meg kaparjuk ki a belsejét. Robotgépben turmixoljuk össze őket, nem kell teljesen simára, maradhatna darabok.
A felaprított hagymát olívaolajon dinszteljük meg adjuk hozzá a paradicsomokat, majd a padlizsán-paprika pépet. Sóval és egy kiskanál cukorral ízesítsük . Kb. 20 percig pároljuk és utána hagyjuk kihülni . Pár napig áll el hűtőben azért célszerű kisebb adagokat készíteni.

Padlizsánkrém

4 db padlizsán
4 db tojássárgája
2-3 dl oliva olaj

bors
mustár
hagyma


Padlizsánokat megmossuk egészben be a asütőbe és megsütjük őket teljesen.
Sűtőből kivéve fakanállal vagy műanyag villával késsel esetleg leszedjük a külsejét és szintén valami műanyag vagy fa eszközzel összepépezzük amennyire csak lehet.
4 tojássárgájához hozzáadjuk a sót , borsot, mustárt és egy robotképpel elkezdjük felverni és folyamatosan adagoljuk hozzá az oliva olajat. Amikor ezt felvertük elég sűrűre belereszelünk egy kisebb fej hagymát és hozzáadjuk a padlizsánt és egybekeverjük őket!
Ha kihült hűtőben álljon egy éjszakát!

Ezt tójás nélkül is el lehet készíteni akkor kicsit mássabb íze lesz, de úgy is nagyon finom!
Ezt is többfajta képpen, ha "hamis" majonézt akarunk fogjunk egy turmixgépet és tegyünk bele 1-2 konzerv kukoricát sót borsot mustárt turmixoljuk össze és adagoljuk hozzá az oliva olajat fokozatosan míg egy viszonylag sűrű pépet nemkapunk. És innéttől ugyanaz mint az előbbi receptnél. Hozzáadjuk a padlizsánunkat hagyjuk kihülni be a ahűtőbe és másnap fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése